Lekkostrawna dieta ubogoresztkowa w cateringu

Dieta bezresztkowa, inaczej dieta niskobłonnikowa, opiera się na jedzeniu produktów, które nie wymagają zbyt dużo pracy przy trawieniu. Mała obecność błonnika w naszym jadłospisie może zmniejszyć częstotliwość wypróżnień, a jedzenie prostych form produktów nie obciąża nadmiernie jelit. Tak skomponowana dieta sprawia, że jest to świetna forma terapii leczniczej dla osób zmagających się z wieloma różnymi schorzeniami, w tym dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Dla kogo jeszcze będzie odpowiednia? Jakie założenia ma lekkostrawna dieta ubogoresztkowa w cateringu? Jakie produkty można jeść, a jakich trzeba unikać?

dla kogo dieta bezresztkowa

Dla kogo dieta bezresztkowa?

Pudełkową dietę bezresztkową zalecamy przy:

  • chorobach jelit – np. wrzody w jelicie grubym, choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • przewlekłym zapaleniu wątroby lub trzustki
  • kamicy nerkowej,
  • kłopotach ze strony pęcherzyka żółciowego lub dróg żółciowych,
  • innych schorzeniach, które wiążą się z uporczywymi, długo trwającymi i odwodniającymi biegunkami, które narażają organizm na wyczerpanie. Ograniczając błonnik w pożywieniu, obniżamy aktywność jelit i wyciszamy tego typu procesy.

Poza tym dieta uboga w błonnik w czasie rekonwalescencji po operacji lub przed badaniami diagnostycznymi, zwłaszcza przed kolonoskopią.

zasady diety bezresztkowej w cateringu

Jakie są zasady diety ubogoresztkowej w cateringu?

Zdrowa osoba powinna spożywać około 25 gramów błonnika dziennie. Osoby otyłe oraz te, które chcą utrzymać upragnioną wagę, zwiększają jego wartość do około 40-50 gramów na dzień. W diecie bogatoresztkowej spożycie błonnika dochodzi nawet do 70 gramów na dobę. Dieta ubogoresztkowa ma zupełnie inne zadanie, bo nie chodzi tu o redukcję wagi i wspieranie metabolizmu, lecz o maksymalne odciążenie schorowanych jelit. To lecznicza terapia, która musi być lekkostrawna i uboga w błonnik (około 10-20 gramów na dzień), ale też zdrowa i różnorodna, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dziennie zapotrzebowanie kaloryczne w diecie ustalamy indywidualnie z klientami, biorąc pod uwagę ich stan zdrowia, płeć, wiek i aktywność fizyczną. W diecie ubogoresztkowej ważne jest, by jeść mniejsze porcje jedzenia w różnych odstępach czasowych. Dlatego w cateringu polecamy dietę pudełkową z 5-6 posiłkami, które dostarczane są pod wskazany adres. Duże znaczenie ma także właściwa obróbka termiczna potraw. Każdy klient, który zamawia catering, może być pewny, że potrawy gotowane są na wodzie, przyrządzane na parze, duszone bez dodatku tłuszczu lub pieczone w rękawie/pergaminie. Poszczególne produkty są mieszane, obierane, rozdrabniane, krojone i przecierane, ponieważ w takiej formie mają mniejszą zawartość błonnika.

co można jeść w diecie ubogoresztkowej

Co można jeść na diecie ubogoresztkowej w cateringu?

Klienci na pudełkowej diecie ubogiej w błonnik jedzą:

  • warzywa: ogórki, pomidory bez skórki, sałata, szpinak, cukinia,
  • owoce: dojrzałe banany, arbuz, wiśnie, melony,
  • jasne, pszenne pieczywo: białe chleby, sucharki, bułeczki,
  • drobne, zmielone kasze: kuskus, kasza jęczmienna, kasza manna,
  • chude mięso: cielęcina, młoda wołowina, chude mięso z kurczaka i indyka, chuda szynka drobiowa,
  • ugotowane jajka, jajecznica na parze,
  • chude ryby: dorsz, sandacz, szczupak, pstrąg, halibut,
  • chudy nabiał: twaróg chudy, jogurty naturalne, lekkie serki białe,
  • tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy.

Osobom z wrażliwymi jelitami lub zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego nie dostarcza się posiłków zawierających produkty wysokobłonnikowe i te, które po prostu mogą pogarszać samopoczucie. Zaliczamy do nich:

  • zboża z pełnego przemiału: pełnoziarniste pieczywo razowe, płatki owsiane, płatki jęczmienne, różnego rodzaju kasze, otręby i brązowy ryż,
  • warzywa wzdymające i strączkowe: kapusta, brokułu, kalafior, soczewica, groch i ciecierzyca,
  • warzywa marynowane, solone,
  • owoce suszone: morele, rodzynki, śliwki,
  • różne rodzaje orzechów,
  • tłuste mięso: wieprzowina, kaczka, gęsi, podroby, baranina
  • tłuste ryby: węgorz, sardynki, karp, śledź, węgorz
  • wszystkie owoce niedojrzałe,
  • tłuste mleko, tłuste sery,
  • tłuszcze zwierzęce: smalec, słonina, boczek, margaryna twarda
  • słodycze i wyroby cukiernicze,
  • słone przekąski, fast foody.

dieta ubogoresztkowa jadłospis

Jak może wyglądać przykładowy jadłospis diety ubogoresztkowej w cateringu?

Wiedząc, co to jest dieta bezresztkowa i jakie produkty pozwala jeść, z pewnością wielu z nas będzie się zastanawiać, jak może wyglądać przykładowy jadłospis. Tak naprawdę możliwości na stworzenie pełnowartościowego i smacznego menu jest wiele, bo na tej diecie nie wykluczamy żadnych grup produktów. Pozostają białka, tłuszcze i węglowodany, więc w cateringu dietetycznym doświadczeni pracownicy skupiają się tych, które są lekkostrawne. Tłuszcze wykorzystuje się głównie na zimno, jako dodatek do sałatek i pieczywa.

Przykładowa dieta ubogoresztkowa:

Śniadanie: Kanapki z jasnym pieczywem, niewielką ilością oliwy i twaróg z rzodkiewką. Alternatywą może być chudy serek biały lub drobiowa wędlina. Do tego kilka plasterków pomidorów i ogórka, czy papryki.

Drugie śniadanie: kasza manna z owocami, pieczone jabłko lub bułka pszenna z wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki

Obiad: chudy łosoś w sosie jogurtowym zapiekany w piekarniku w folii (bez dodatku tłuszczu) podawany z kaszą kuskus i warzywami (ugotowane na parze lub surowe). Często w diecie ubogoresztkowej serwowane są też zupy krem (np. krem z marchewki lub blendowana zupa jarzynowa), które są bardzo zdrowe i przede wszystkim lekkie dla jelit.

Podwieczorek: pieczone banany z cynamonem, sok warzywny lub koktajl

Kolacja: bułka pszenna z chudą wędliną drobiową, chudym twarogiem i sałatą, krem z dyni z mlekiem kokosowym lub komosa ryżowa z warzywami.

Z całego menu najlżejsza  jest kolacja, ponieważ na diecie ubogoresztkowej nie należy się objadać, bo przeciążymy nasz układ trawienny. Delikatna kolacja zjedzona na kilka godzin przed snem pozwoli odpocząć całemu organizmowi w nocy. Jeśli ten będzie zajęty trawieniem, to nie wyśpimy się zbyt dobrze.