Jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością w cateringu dietetycznym?

Insulinooporność to coraz częściej diagnozowane zaburzenie metaboliczne, które polega na pojawieniu się nieprawidłowości w działaniu insuliny w naszym organizmie. Przy tego typu problemach niezwykle ważna jest odpowiednio skomponowana dieta, ponieważ to, co spożywamy, może wpływać na nasze ogólne samopoczucie, jak i ewentualny rozwój innych schorzeń, w tym na przykład cukrzycy typu 2, stłuszczenie wątroby lub zaburzeń lipidowych. Catering dietetyczny wychodzi naprzeciw oczekiwaniom tych, którzy mają zdiagnozowaną insulinooporność, oferując precyzyjnie opracowane posiłki zgodne z ich potrzebami. Jak dokładnie wygląda na insulinooporność dieta w cateringu dietetycznym?

objawy insulinoodporności a dieta

Jakie objawy daje insulinooporność i jak dieta pudełkowa może je wyeliminować?

W przebiegu insulinooporności obserwuje się spadek wrażliwości tkanek na działającą na nie insulinę pomimo tego, że jej stężenie jest na prawidłowym lub nieco wyższym poziomie. W efekcie spożyta glukoza nie może być wykorzystana przez organizm tak, jak powinna. Do głównych objawów insulinooporności zaliczamy:

  • senność po spożyciu posiłku,
  • zmęczenie,
  • złe samopoczucie,
  • drżenie rąk,
  • chęć na słodycze,
  • napady wilczego głodu (często po posiłku),
  • bóle głowy i stawów,
  • uczucie opuchnięcia,
  • problemy z koncentracją i zapamiętywaniem,
  • rogowacenie skóry,
  • większa podatność na występowanie otyłości (zwłaszcza typu brzusznego).

Z racji tego, że insulinooporność należy do zaburzeń dietozależnych, więc w jej leczeniu ważne znaczenia ma odpowiednio zbilansowana dieta. W cateringu dieta insulinowa jadłospis opiera na odpowiedniej kaloryczności posiłków i podaży składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Eliminuje produkty z wysokim IG, a więc przede wszystkim żywność bogatą w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i łatwo przyswajalne węglowodany. W ich miejsce wprowadzane są produkty z niskim (<55 IG) lub ewentualnie średnim indeksem glikemicznym (55-70 IG). Dzięki temu po spożyciu tych produktów poziom glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie, lecz powoli i stopniowo. Wpływa to korzystnie na pracę trzustki, sytość poposiłkową, jak i ogólne samopoczucie. Jeśli z insulinoopornością zmagają się osoby otyłe lub z nadwagą, to odpowiednio skomponowana dieta z cateringu dietetycznego nie tylko złagodzi objawy, ale też pomoże zmniejszyć masę ciała.

Warto jednak pamiętać, że występowanie powyższych objawów nie sprawia, że od razu powinna być przez nas wprowadzona dieta dla insulinoopornych. Aby potwierdzić występowanie tego zaburzenia, konieczne jest wykonanie odpowiednich badań, w tym na przykład pomiar stężenia glukozy i insuliny na czczo.

jakie produkty w diecie pudełkowej na insulinoodporność

Jakie produkty znajdziesz w diecie pudełkowej na insulinooporność?

W cateringu dietetycznym na insulinooporność jadłospis bazuje na zasadach diety śródziemnomorskiej. Oznacza to, że zamawiając dietę pudełkową możemy spodziewać się:

  • dużej ilości warzyw i owoców, które są źródłem witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są warzywa (np. ogórki, pomidory, sałata) i one znajdują się w każdym serwowanym posiłku.
  • pełnoziarnistych produktów zbożowych (np. grube kasze, pieczywo z pełnego przemiału, pełnoziarniste płatki), które zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego
  • tłustych ryb morskich, które dostarczają kwasów tłuszczowych Omega-3,
  • zdrowych tłuszczów roślinnych tłoczonych na zimno (oliwa z oliwek, olej lniany),
  • chudego nabiału i chudych gatunków mięs (np. indyka, kurczaka), które dostarczają pełnowartościowego białka i pozwalają korzystnie wpłynąć na sytość poposiłkową.

przykładowy jadłospis insulinowy z diety pudełkowej

Przykładowy jadłospis insulinowy z cateringu dietetycznego

Przykładowy jadłospis insulinowy ogranicza węglowodany i produkty o wysokim indeksie IG (np. biały ryż, ziemniaki puree, soki owocowe z dodatkiem cukru). Nie znajdziemy tutaj też takich produktów jak chipsy, gotowe wyroby cukiernicze i fast foody, ponieważ nie wnoszą niż dobrego do diety i mogą pogarszać samopoczucie osób zmagających się z insulinoopornością. W takim razie jak może w praktyce wyglądać na insulinopornosc dieta w cateringu?

Śniadanie: omlety z kolorowymi warzywami jak szpinak, pomidory lub papryka, czy podpłomyki razowe z pastą warzywną (z soczewicy i dyni z curry) i ogórkiem zielonym.

Drugie śniadanie: Pudding chia z musem porzeczkowym lub sałatka z awokado

Obiad: grillowany kurczak z dodatkiem warzyw lub klopsiki z indyka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

Kolacja: koktajl jeżynowy lub pełnoziarniste placuszki szpinakowe.