Dieta wegańska to nowy trend w zakresie żywienia, w którym jak się okazuje, nie ma nic złego. Eliminacja z diety mięsa ma nawet korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. I wcale nie wiąże się z drastycznymi niedoborami, ponieważ wystarczy ją dobrze zbilansować i opracować, by dostarczać organizmowi to, czego najbardziej potrzebuje. Pytanie tylko, jak przejść na zupełnie nowe zasady odżywiania? Rezygnacja z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego może być prawdziwym szokiem dla organizmu. Są na to rady.
Początki na diecie wegańskiej – wszystko co musisz wiedzieć
Przejście na dietę wegańską może być bardzo trudne szczególnie dla osób, które lubią mięso, a nawet zjadają go więcej, niż np. warzyw. Jednak czasem z powodów zdrowotnych lub innych muszą z nich zrezygnować. Wówczas jest to prawdziwe wyzwanie.
Chcąc przejść na dietę wegańską, trzeba zacząć od wyeliminowania wszystkich produktów zwierzęcych i odzwierzęcych, czyli pochodzących od zwierząt. Chodzi tu między innymi o jaja, nabiał oraz ryby. Lista zabronionych produktów jest jednak znacznie dłuższa i uwzględnia także np. żelatynę spożywczą.
Kolejna bardzo ważna kwestia, to eliminacja żywności przetworzonej. Im krótszy skład, tym lepiej dla zdrowia i samopoczucia. Ta zasada tak naprawdę dotyczy nie tylko diety wegańskiej, ale każdej innej. Zatem każdy, kto przechodzi na dietę wegańską, powinien uważnie analizować etykiety poszczególnych produktów. Najlepiej robić to będąc jeszcze na zakupach, by bez potrzeby nie kupować tych, których jedzenie jest niewskazane.
Wiele osób zraża się do diety wegańskiej myśląc, że jest bardzo droga. Konieczność wyeliminowania tak wielu produktów wcale nie musi wiązać się z uzupełnianiem luki produktami droższymi. Zresztą dieta wegańska opiera się w dużej mierze na warzywach i owocach, a te np. w sezonie są w bardzo dobrej cenie. Poza sezonem można sięgać po samodzielnie przygotowane wcześniej mrożonki. Zatem ważne jest, by do przejścia na dietę przygotować się w odpowiedni sposób.
Jak zacząć dietę wegańską?
By móc całkowicie przejść na dietę wegańską, trzeba dobrze ją zrozumieć i wiedzieć, po jakie produkty można sięgać, a także, jak je ze sobą łączyć, aby jeść zgodnie z jej zasadami, zdrowo i smacznie. Dziś każdy ma bardzo dobry dostęp do informacji w Internecie, ale też do książek i wartościowej prasie poświęconej tej tematyce. Dobrze jest zatem zacząć od zgłębienia wiedzy.
Wbrew pozorom komponowanie produktów i tworzenie z nich gotowych wegańskich dań wcale nie jest takie trudne. Wymaga jedynie wprawy. Odpowiednio przygotowane dania dostarczają organizmowi to, czego potrzebuje, by cieszyć się maksymalna witalnością i przypływem energii.
Warto zatem zaangażować się w te przygotowania i poświęcić dłuższą chwilę na stworzenie listy akceptowanych produktów, a później na opracowanie menu i wdrożenie w życie planu nowego sposobu odżywiania.
Menu na diecie wegańskiej
Przejście na dietę wegańską wiąże się z koniecznością wyeliminowania bardzo wielu produktów. Dlatego moment ten może być dla niektórych niezwykle trudny. Wytrwanie w tej diecie jeszcze trudniejsze. Krótkotrwałe stosowanie diety nie przyczyni się do efektów. Dlatego nie pozostaje nic innego jak tylko znaleźć na siebie sposób, dzięki któremu będzie można już cały czas odżywiać się zgodnie z nowymi zasadami.
Pomóc wytrwać na diecie wegańskiej może spożywanie ulubionych posiłków. Tak by nie zmuszać się do jedzenia, ale zjadać przygotowane dania z apetytem. Oczywiście pamiętając o tym, aby każdy posiłek dostarczał organizmowi niezbędne wartości i by dania te były różnorodne. Spożywanie cały czas tego samego jedzenia prowadzi do rutyny, ale też do groźnych dla zdrowia niedoborów pokarmowych. Dlatego różnorodność jest nie tylko wskazana, ale wręcz zalecana.
Osoby będące na diecie wegańskiej powinny zjadać pięć posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Posiłki muszą mieć też odpowiednią kaloryczność. Kaloryczność należy dopasować do potrzeb konkretnego organizmu, wieku, wagi, trybu życia osoby, która tę dietę zamierza stosować.
Dieta wegańska – podsumowanie
Stosowanie diety wegańskiej przychodzi wielu osobom z ogromnym trudem. To dlatego, że wiąże się ona z koniecznością wyeliminowania wielu produktów, często ulubionych i chętnie zjadanych na co dzień. Diety nie powinno się stosować chwilowo, ale przez cały czas. Wówczas można dostrzec szereg korzyści zdrowotnych i nie tylko.
Przed przystąpieniem do stosowania diety trzeba zdobyć jak największa wiedze na jej temat. Należy też poznać listę zalecanych i akceptowanych produktów, dowiedzieć się jak je łączyć i rozeznać się w przepisach kulinarnych. Dbanie o różnorodność posiłków pomoże wytrwać w diecie i spowoduje, że nowe zasady w końcu wejdą w nawyk.
Ponieważ samodzielne komponowanie codziennego menu nie jest prostą czynnością, warto rozważyć catering wegański. Dieta w pudełkach to ogromna wygoda, a do tego oszczędność pieniędzy i czasu. Dania są różnorodne, prawidłowo zbilansowane i dostarczają organizmowi to, czego najbardziej potrzebuje. To najlepsza opcja dla tych, którzy chcą przejść na weganizm, ale jeszcze nie mają wystarczającego doświadczenia w zakresie żywienia.