Spośród wszystkich diet dostępnych w ofercie firm cateringowych dużym zainteresowaniem cieszy się dieta wegańska. Nie jest już traktowana jako chwilowe odstawienie produktów mięsnych, ale bardziej styl życia. Osoby, które zdecydowały się przejść na ten specyficzny sposób odżywiania, nie zamierzają już powracać do dawnych nawyków. To dlatego, że w nowej diecie dostrzegają znacznie więcej plusów. By jednak rzeczywiście przynosiła korzyści dla organizmu, zdrowia i ciała, posiłki zjadane każdego dnia muszą być dobrze zbilansowane.
Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta wegańska?
Choć dieta wegańska wzbudza duże zainteresowanie to jednak przez wiele osób jest kojarzona z niedoborem cennych składników odżywczych. Tak wcale być nie musi. Wystarczy w odpowiedni sposób zbilansować codzienne posiłki, aby uniknąć groźnych dla zdrowia niedoborów pokarmowych. Zatem posiłki muszą być bogate w wartościowe dla organizmu składniki odżywcze. Poniżej produkty, które są najważniejsze dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Produkty pełnoziarniste w diecie wegańskiej
Bardzo ważne w diecie wegańskiej są produkty pełnoziarniste. To one dostarczają do organizmu węglowodany złożone, białka, sole mineralne i witaminy z grupy B. Niektóre produkty zaliczane do produktów pełnoziarnistych są głównym źródłem żelaza, cynku, a także magnezu. Dobrze zbilansowana dieta wegańska to ta, w której znajdują się makaron razowy, kasza, ryż brązowy, czy pieczywo wieloziarniste. Wymienione produkty powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie wegańskiej. Oczywiście skomponowane z warzywami i innymi produktami.
2. Owoce i warzywa w jadłospisie wegańskim
Dieta wegańska powinna być bogata w owoce i warzywa. Zaleca się spożywanie do dwóch porcji owoców dziennie, ale tylko w pierwszej połowie dnia. Należy jednak rezygnować owoców z puszki i gotowych soków owocowych. W okresie zimy można śmiało sięgać po owoce mrożone. Jeśli zaś chodzi o warzywa, weganie mogą jeść je w dużych ilościach. Są bogate w antyutleniacze, witaminy oraz sole mineralne. Warzywa można spożywać o każdej porze dnia i w każdych ilościach. Zarówno surowe, gotowane, jak i na parze. W diecie tej ważne jest, by warzywa znajdowały się w każdym posiłku. Szczególnie polecane są brokuły, kalafiory, kapusta, sałata, jarmuż, czy pietruszka. Z ostrożnością należy jeść tylko te warzywa, które zawierają dużą ilość węglowodanów, jak np. ziemniaki. W diecie tej nie może brakować warzyw strączkowych, grochu, fasoli, soczewicy, bobu, ciecierzycy, które są źródłem białka.
3. Oleje roślinne w posiłkach wegańskich
W prawidłowo zbilansowanej diecie wegańskiej muszą znajdować się oleje roślinne. Przygotowując dania na gorąco, warto stosować oliwę z oliwek. Do spożywania na surowo świetnie sprawdzają się: olej z ziaren sezamu, czarnuszki, avocado, czy też olej z siemienia lnianego. Oleje te warto stosować we wszystkich możliwych daniach, zawsze w rozsądnej ilości.
4. Orzechy i pestki w diecie wegan
Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska to na pewno ta, która jest bogata w orzechy i pestki. Są one źródłem wysokojakościowych kwasów tłuszczowych. Pestki i orzechy można śmiało dodawać do sałatek, kanapek, czy zup, ale też jeść w czystej postaci. Zdecydowanie odradza się sięganie po orzeszki w niezdrowych panierkach, słonych, pikantnych i słodkich, które są tylko źródłem pustych kalorii. W szczególności polecane weganom są orzeszki brazylijskie. Te są wyjątkowo bogate w selen, a do tego są bardzo sycące. Źródłem kwasów omega-3 jest zaś siemię lniane oraz orzechy włoskie.
Dieta wegańska a planowanie posiłków
Dieta wegan musi składać się z pięciu posiłków. Czyli właściwie pod tym względem nie odróżnia się od innych diet. Najlepiej, aby były zjadane regularnie, czyli o stałych godzinach. To w sumie też nie jest żadną nowością, tym bardziej dla osób, które preferują zdrowy styl życia. Taka regularność skutecznie chroni przed długo utrzymującym się uczuciem głodu, a także przed podjadaniem. Trzeba jednak mieć na uwadze, że jeżeli któregoś dnia nie będzie można zjeść posiłku o stałej porze, nic się nie stanie. Jednorazowe odstępstwa nie przyczynią się do złego samopoczucia czy całkowitego zaburzenia diety. Nie powinno się natomiast zbyt często lekceważyć planu posiłków, ponieważ organizm nie lubi takich huśtawek. Dotyczy to zarówno diety wegańskiej, jak i tak naprawdę każdej innej diety.
Dieta wegańska – podsumowanie
Głównym celem diety wegańskiej jest obniżenie zawartości tłuszczów nasyconych i zwiększenie błonnika, potasu, magnezu oraz kwasu foliowego. Ma ona także zwiększyć codzienne spożycie witamin, karotenoidów i flawonoidów. Samodzielne opracowanie jadłospisu przy diecie wegańskiej może być początkowo bardzo problematyczne. Trzeba najpierw nauczyć się, jakie produkty są w tej diecie ważne, które zalecane, a jakich należy unikać. Warto przynajmniej na początku diety korzystać z usług firm cateringowych. Catering wegański to najlepszy sposób na prawidłowo zbilansowane, zdrowe posiłki. To też duża oszczędność dla portfela. Poszczególne dania są różnorodne i ciekawe.
Źródło: https://www.fitapetit.com.pl/blog/dietetyk-radzi/jak-zbilansowac-diete-weganska