Co jeść żeby schudnąć, a co wyeliminować z diety?

Nadwaga i otyłość mogą prowadzić do rozwoju poważnych schorzeń. Mając to na uwadze, coraz więcej osób przykłada uwagę do nadmiernej ilości kilogramów i szuka odpowiedzi na pytanie, co jeść żeby schudnąć. Redukcja masy ciała nie jest jednak łatwym procesem. Wymaga czasu i odpowiedniego przygotowania. Z pewnością wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych ułatwi zrzucenie zbędnych kilogramów i późniejsze utrzymanie efektów. Jak zmienić swój sposób żywienia? Co jeść, żeby schudnąć, a jakich produktów się wystrzegać?

co jeść by schudnąć

Jak jeść i chudnąć? Jakie zasady ma skuteczna dieta na odchudzanie?

Zastanawiasz się, jak jeść i chudnąć? Postaw na zdrową i zbilansowaną dietę. Jej podstawą powinny być produkty, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Wszystkie posiłki powinny obfitować w witaminy, minerały, błonnik, czy białko. Ułożenie pełnowartościowego jadłospisu będzie wymagać odpowiedniej wiedzy. Dlatego, jeśli nie wiemy, co jeść a czego nie żeby schudnąć, to najlepiej zgłosić się do dietetyka. To osoba po specjalistycznych studiach. Dysponuje bogatym doświadczeniem i umiejętnością układania jadłospisu nawet pod wymagających klientów. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem może okazać się catering dietetyczny. Wiąże się on z dostawą gotowych posiłków pod wskazany przez nas adres. Są one zbilansowane, smaczne i różnorodne. Dzięki temu dieta pudełkowa wspiera redukcję wagi i nigdy się nie nudzi. Zapewnia też oszczędność czasu i wygodę. Skoro trafiają do nas gotowe posiłki, to nie musimy gotować i robić zakupów. Wystarczy tylko wybrać dietę o optymalnej ilości kalorii. Przy diecie odchudzającej należy zmniejszyć ich ilość, a do wyliczenia optymalnego deficytu energetycznego mogą nam się przydać narzędzia dostępne na stronie firmy cateringowej. Kalkulator BMI i kalkulator zapotrzebowania energetycznego to całkowicie darmowe narzędzia. Są proste w użyciu i można z nich korzystać tyle razy, ile się chce. 

Co jeść aby schudnąć

Co jeść aby schudnąć?

Istnieje wiele produktów, które mogą ułatwić walkę ze zbędnymi kilogramami. W takim razie co jesc by schudnac? Na pewno wskazane jest jedzenie produktów wysokobiałkowych, ponieważ ten makroskładnik zapewnia uczucie sytości na długi czas. Unikniemy w ten sposób podjadania między posiłkami i nadmiernego odkładania tkanki tłuszczowej. Dobrym źródłem białka są chude gatunki mięs, drób i owoce morza. Nawet nasiona roślin strączkowych pozwolą nam dostarczyć organizmowi optymalnej ilości białka. Jeszcze jak jeść żeby schudnąć? Wystarczy wprowadzić do menu produkty bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym na przykład w omega-3. Ich najlepszym źródłem są tłuste ryby morskie, awokado, oliwa z oliwek i orzechy. Dieta odchudzająca powinna opierać się też na świeżych warzywach i owocach. W sezonie jesienno-zimowym można je zastąpić mrożonkami, ponieważ odpowiednio przechowywane, zachowują swoje właściwości. Poza tym wskazane jest jedzenie produktów zbożowych z pełnego przemiału, kaszy i ryżu brązowego. 

Czego nie jesc żeby schudnąć

Czego nie jesc żeby schudnąć?

Nie brakuje też produktów, które mogą skutecznie utrudnić nam redukcję tkanki tłuszczowej. Czego w takim razie się wystrzegać? Co wyeliminować z diety aby schudnąć? Na diecie odchudzającej nie powinno się jeść produktów wysokoprzetworzonych, a więc przede wszystkim fast foodów. Szkodliwy wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej mają słone przekąski. Nie mówimy tutaj tylko o chipsach, ale też o krakersach, paluszkach, czy orzeszkach solonych. W ich miejsce lepiej wprowadzić zdrowsze przekąski, zwłaszcza że wiele z nich przygotujemy w domu lub otrzymamy razem z cateringiem dietetycznym. Nie wskazane jest też jedzenie słodyczy i wyrobów cukierniczych. Zatem tym, co wyeliminować z diety żeby schudnąć są batony, cukierki, torty, drożdżówki i ciasta. Z codziennej diety warto wyeliminować nawet konserwy, wędliny przemysłowe i pasztety wysokoprzetworzone. Tym, co wyeliminować z diety aby schudnąć jest też alkohol. Generuje puste kalorie i często potęguje apetyt. Dlatego jemy więcej, niż potrzebuje tego organizm i prowadzimy do odkładania tkanki tłuszczowej, a nie do jej redukcji.