Kalkulator poziomu tkanki tłuszczowej – Pomiar kaliperem (7 punktów)
BMI & licznik kalorii
Ocena sylwetki:
Instrukcja pomiaru:
- Klatka piersiowa: Zmierz skośnie fałdę w połowie odległości między pachą a sutkiem (dla kobiet 1/3 drogi).
- Brzuch: Zmierz pionową fałdę 2 cm na prawo od pępka.
- Nad biodrem: Zmierz skośną fałdę nad kością biodrową, poniżej przedniej części pachy.
- Pod pachą: Zmierz pionową fałdę pod pachą na poziomie mostka.
- Triceps: Zmierz pionową fałdę w połowie odległości między ramieniem a łokciem z tyłu ramienia.
- Pod łopatką: Zmierz skośną fałdę pod łopatką.
- Udo: Zmierz pionową fałdę w połowie odległości między biodrem a kolanem.
Uwaga: Wynik jest szacunkowy i może się różnić od rzeczywistego poziomu tkanki tłuszczowej. Dla bardziej dokładnych pomiarów zalecane są metody profesjonalne.
Więcej informacji: https://www.muscleandstrength.com/tools/measure-bodyfat
Kategorie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej:
Kategoria | Mężczyźni (% BF) | Kobiety (% BF) |
---|---|---|
Minimalna ilość tłuszczu | 2-5% | 10-13% |
Sportowcy | 6-13% | 14-20% |
Fitness | 14-17% | 21-24% |
Akceptowalna | 18-24% | 25-31% |
Otyłość | >25% | >32% |
Kalkulator poziomu tkanki tłuszczowej przy pomocy kalipera i z uwzględnieniem aż siedmiu punktów na ciele daje bardzo dokładne wyniki. Na ich podstawie można dowiedzieć się, jaka jest procentowa zawartość tłuszczu w organizmie.
Mierzenie fałdów skórnych aż w siedmiu różnych miejscach ciała bazuje na zacisku mierzącego grubość fałdów skórnych. Pomiar powinien być zrobiony minimum dwa razy w tym samym miejscu, a średnia z pomiarów wprowadzona powinna zostać do kalkulatora.
Pomiary w milimetrach podaje się: dla klatki piersiowej, dla brzucha, dla tricepsu, nad biodrem, pod pachą, pod łopatką oraz przy udzie. W kalkulatorze trzeba także wpisać swój wiek.
W celu uzyskania wyników z klatki piersiowej, należy mierzyć skośnie fałdę w połowie odległości między pachą a sutkiem. Odległość u kobiet powinna wynosić ⅓. Mierząc pionową fałdę dwucentymetrową na prawo od pępka otrzymuje się pomiar z brzucha. Nad biodrem mierzona musi być skośna fałda nad kością biodrową, poniżej przedniej części pachy. Pod pachą mierzona jest pionowa fałda na poziomie mostka. Pomiar z tricepsa odbywa się po zmierzeniu pionowej fałdy, w połowie odległości pomiędzy ramieniem a łokciem z tyłu ramienia. Zmierzyć należy również skośną fałdę pod łopatką, a pomiar z uda polega na zmierzeniu pionowej fałdy w połowie odległości między biodrem a kolanem.
Rzeczywisty poziom tkanki tłuszczowej domaga się także wzięcia pod uwagę innych wyznaczników, wobec czego warto skonsultować się z ekspertami, którzy uwzględnią wszystkie czynniki. Kategorie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, z uwzględnieniem czynnika Body Fat (BF) są różne dla obu płci.
Uzupełnij kalkulator poziomu tkanki tłuszczowej, uwzględniając siedmiopunktowy pomiar i zadecyduj, co jeść i jak planować treningi!